SPENCER FOX ECCLES SCHOOL OF MEDICINE

A new 190,000 gsf Spencer Fox Eccles School of Medicine at the University of Utah will be a hub of innovation, training and research, a place to foster interdisciplinary collegiality, collaboration and interaction among students, educators, researchers and clinicians.  As one of a new generation of medical schools at major academic medical centers, the project will promote team-based and competency-based learning and early integration of clinical training. In addition to specialty spaces such as an advanced medical simulation center and a gross anatomy laboratory, the building has amenities to inspire formal and informal knowledge sharing that leads to new discoveries. The centerpiece of the design is a multistory forum where faculty and students will gather for large group presentations and informal dialogue.

The architectural design creates an iconic focal point on a very tight site, revitalizing a previously non-descript entry to the campus, and capitalizes on the magnificent setting against the Wasatch Mountains.  Tucked between the existing hospital, nursing school, and medical library, the site is steeply sloped, ascending over forty feet from south to north.  The design integrates sensitively into the landscape.  Outdoor terraces at each level encourage social interaction and student wellness, while also providing a setting for outdoor learning with spectacular views over the Salt Lake basin. In association with VCBO.

A new 190,000 gsf School of Medicine at the University of Utah will be a hub of innovation, training and research, a place to foster interdisciplinary collegiality, collaboration and interaction among students, educators, researchers and clinicians.  As one of a new generation of medical schools at major academic medical centers, the project will promote team-based and competency-based learning and early integration of clinical training. In addition to specialty spaces such as an advanced medical simulation center and a gross anatomy laboratory, the building has amenities to inspire formal and informal knowledge sharing that leads to new discoveries. The centerpiece of the design is a multistory forum where faculty and students will gather for large group presentations and informal dialogue.

The architectural design creates an iconic focal point on a very tight site, revitalizing a previously non-descript entry to the campus, and capitalizes on the magnificent setting against the Wasatch Mountains.  Tucked between the existing hospital, nursing school, and medical library, the site is steeply sloped, ascending over forty feet from south to north.  The design integrates sensitively into the landscape.  Outdoor terraces at each level encourage social interaction and student wellness, while also providing a setting for outdoor learning with spectacular views over the Salt Lake basin. In association with VCBO.

Size  190,000 SF
Location Salt Lake City, Utah
Year 2024 
Client University of Utah